Jaro je tu!

05.04.2021

Detoxikuji, detoxikuješ, detoxikujeme

Jaro je tu!

Je jaro! Konečně! Vnímáte to na sobě? Jak se u vás pozná to pravé jaro? U nás se to pozná podle toho, že se na pultu objeví malá sklenička (panákovka:)) a v ní malá kytička fialek - miluji tu vůni. A taky začnu vplétat květiny do svých vlasů. Obecně, jsem teplomilný člověk. Ne, že bych neměla ráda podzim a zimu, každé období má něco do sebe, žijeme v klimatickém pásu, kde se tato čtyři období pravidelně střídají (alespoň prozatím), ale i tak, nejvíc miluji jaro a léto. Ty teploty nad třicet, co mnohým tak moc vadí, si já vyloženě užívám:D

Ale zpátky k jaru. Poslední dobou mi přijde, že by se to čtvero ročních dob mohlo jmenovat : Podzim, Zima, DETOX, Léto. Ano, se všemožnými jarními detoxy a očistnými technikami se doslova roztrhl pytel. Málokdo už vnímá jaro tím, že se otepluje, načíná se vše zelenat a vonět, fialky si hoví v panákovce, shazujeme postupně vrstvy oblečení, ptáčci zpívají, slunce nabírá na síle a sami máme (nebo bychom měli mít) pocit, že se chceme rozběhnout! Tak nějak znovu začít žít a křičet a tančit a blbnout! Cítit se prostě jako víly s květinami ve vlasech.

Tak nějak by to mělo být. Pocitově. Jenomže - média, marketing, dnešní doba - místo jara se stala prodejní kampaň detoxikačních kúr a místo toho krásného pocitu znovu narození se, máme výčitky a počítáme, kolik zbývá dní do léta a kolik nám tedy zbývá dní z onoho "hubnutí do plavek". Pročpak to? Zkoušeli jste někdy nějaký jarní detox? Přinesl vám kýžené výsledky? Že nezkoušeli? Nevadí, já jsem takový blázen, který vyzkoušel skoro všechno za (pro) Vás. Jsem jejich cílová skupina, jsem "vyléčený" věčný dietář a jsem člověk, co zkouší rád všechno nové. Táááákže!:)

Co a jak a kdy a proč

Už nějakou dobu žiji podle selského rozumu. Mám tedy pár tipů, co (ne)dělat na jaře. Prosím, berte tyto tipy jako inspiraci, motivaci nebo i jako odrazení. Rozhodně ne jako nějaké dogma. Píšu jen a pouze svoji vlastní zkušenost a dojmy. Nejsem výživový (ani jiný:)) specialista, takže to bych si opravdu nedovolila. A proč vlastně detoxikovat tělo na jaře? Takhle, ono naše tělo je super tělo, takže se detoxikuje samo každý den, každou minutu, fakt že jo. Ale na jaře, je to jaksi ještě "mocnější" a nabízí se spousta pomocníků:)

Strava, strava, strava - Jedno zajímavé rčení praví: „I když je otec nemoci neznámý, matkou je vždy strava.“ A je to tak. Hned takto na začátek se Vám svěřím, že pro mě je to něco, s čím stále trochu bojuji. Jsem totiž velký milovník jídla a ano, mnohdy i dost nezdravého a nevyživujícího. Je totiž potřeba, začít naše těla vyživovat, ne krmit a zaplácavat. Co mi osobně hodně pomáhá, je napsat si vždy v něděli jídelníček na celý týden (podle toho co mám v lednici, co budu nakupovat, podle různých zdravých kuchařek, taky podle toho, kdy který den budu někde výletovat atd. atd., prostě sobě na míru) a ten potom dodržovat. Mám z toho vždy parádní pocit, když si za celým dnem mohu udělat velkou, zelenou fajfku (jakože jsem nic neporušila:)). Pak mi dala tip jedna moje kamarádka, že si vyfotí do telefonu nějaký zdravý recept a pak při nákupu - jako když najdeš, to je myslím super. Pitný režim je jasný - obyčejná voda a bylinkové čaje. Zbytek jen minimálně. A co je možná nejdůležitější zmínit - když to všecko krásně dodržujeme a někdy ve středu si dáme zmrzlinu nebo kousíček čokolády, tak se prosím vás opravdu nic nestane a nemusíme to házet všechno do kytek a "začínat zase od pondělka"! To fakt néééé. Prostě se stalo a jedeme dál! A taky sebeláska, jasné?:) Asi jsme si ten kousek čokolády prostě chtěli dopřát z lásky k sobě! Tak:)

Jaro a očistné techniky - Dech - Ujaji a plný jógový dech - to je celoroční záležitost, ano. Ale zkuste to jinak - vědomě, opravdu zhluboka se nadechnout, projít se po ránu venku, nejlépe bosky a jenom tak si dýchat. Na jaře potom na rozproudění doporučuji dechy Kapalabathi a Bastriku, pro poročilejší pak praxi Naulí a Agnisara kriju. Konvičkujete? Prolíváte dutiny slanou vodou každé ráno? Že ne? Zkuste to! Ten první nádech po prolití (pokud možno venku), to je prostě božská mana!

Jógová praxe - za mě je nejlepší si na jaře vyrazit někam na Jógový víkend! Já vím, momentální doba nám tyto plány pěkně kazí, ale až to zase půjde, zkuste to! Ať už jógový nebo přímo nějaký detoxikační pobyt (ajurvédský), nejlépe minimálně víkend - člověk si krásně odpočine, udělá něco pro své tělo i mysl, stráví delší čas v přírodě a začne o spoustě věcí přemýšlet jinak. Jen toto samo o sobě je boží nakopávač! Jarní jógové pobyty miluji!

Ajurvéda - Jarní období je obdobím váty a kaphy. Jednotlivé dóše se v průběhu jara prolínají a je tedy nutno přizpůsobit denní režim aktuálnímu počasí. Obecně bychom se na jaro měli vyvarovat konzumaci potravin, které jsou suché (např. sušené ovoce konzumované samostatně, sušené racio chleby, kynuté pečivo), studené (syrová zelenina, zeleninové saláty) a velmi lehkým jídlům. Např. studené saláty ještě více zvyšují vátu, proto je dobré se jim v tomto období vyvarovat. Navíc nás ochlazují, což není v tomto období ještě příznivé. Na jaro bychom se měli úplně vyhýbat potravinám, které mají ochlazující účinek, které zvyšují produkci hlenu. Proto například jogurty ani na jaro nejsou ještě vhodné. Pokud chcete své tělo očistit, je možné si dát odlehčenou dietu založenou na konzumaci kičrí. Dostatečně u toho pít bylinné čaje a pečovat o svůj trávicí oheň. Také střeva můžeme podpořit vyloučení toxinů z těla pravidelným pitím triphaly na noc. S triphalou mám osobně velmi dobré zkušenosti.

Den pouze o vodě - Toto praktikuju cca 4x do roka, den pouze o vodě, někdy mi to vyjde krásně na úplněk (účinek očisty je prý ještě lepší). Jen pozor na vodu s citrónem - opravdu, stačí jen obyčejná voda bez ničeho, spousta citrónu ve vodě nedělá dobře zubní sklovině. I tady je dobré dát si alespoň 1-2 dny před lehčí, ať Vám moc nekručí v břiše:)

UGO očistné šťávy - ať si je kde kdo haní jak chce, já jsem Ugo očistou prošla 2x a nemohu si stěžovat! Jde o to, že tři dny jíte lehčí jídla, tři dny jste pouze na ovocných a zeleninových šťávách a tři dny opět odlehčenější. Šťávy opravdu nejsou doslazované a tři dny se opravdu dají přežít:) Není to úplně snadné, ani Vám neřeknu, že zhubnete 5-10kg, to určitě nééé (ani by to nebylo zdravé), ale v čem mně osobně tyto šťávy pomohly - prostě nakopnout se! Začít jinak! Odlehčit se! Odpoutat se od té neustálé potřeby jídla v puse. Těším se na nějaké další kolo!:)

Napojte se na sebe - takové klišé! Mno jo, ale zkuste to teď prosím dočíst až do konce, možná Vás čeká AHA! moment!:) Napojit se na sebe nelze, pokud jsme neustále "pod vlivem" nějakých látek. Nějakých těch pomocníků a berliček. Tím myslím ty 3-4 kafíčka denně, nějaké to pivo a vínko, cigaretka, sladkosti k nakopnutí, málo spánku, málo vody. Zkuste to malinko jinak - zkuste jeden den (nejlépe ale 2-3) bez všech těchto látek. Potom se začnou dít věci! Ano, nebude to lehké, možná bude bolet hlava - jděte do přírody a pijte hodně vody! Možná budete bez energie (cukr), ale zase, zkuste si udělat 2-3 pozdravy slunci a energie naskočí! A pak - uvidíte, začnete vnímat své tělo úplně jinak, možná ho konečně i uslyšíte, jak k Vám promlouvá. Najednou se napojíte a začnete vnímat co Vaše tělo skutečně potřebuje a na co má chuť. A možná budete překvapeni, že si Vaše tělo po takovém "mini detoxu" řekne třeba o salát s kozím sýrem nebo o luštěniny a vejce, namísto fast foodu nebo omáčky s knedlíkem:).

Bylinkobraní - Bylinky jsou základ! Mám je moc ráda - ale je to opravdu na dýl, chystám o nich samostatný článek. Ale - alespoň něco málo - začněte se dívat kolem vašeho domu, na zahradě, co vám tam roste??? Jsou to hlavně kopřivy? Pecka! To je přesně to, co potřebujete! Nebo je to třeba jitrocel? Tak to bude ono! Zkuste otevřít oči a dívat se, je to tak jednoduché. Vybírejte bylinky intuitivně, co je poblíž, co vám voní, co se vám líbí. Na jaře je skvělý medvědí česnek, kopřivy, pampelišky, sedmikrásky...Jen nezapomeňte, trhejte vždy min. 300-500m od silnice!

Zelené potraviny - Green Ways, Blendea a spousta dalších značek. Osobně jsem vyzkoušela asi ještě tři značky, ale Green Ways a Blendea vedou. Pravda, Green Ways není zrovna nejlevnější záležitost, ale ten účinek, ta čerstvost a kvalita je prostě cítit! Používám zelené potraviny hlavně na podzim a v zimě, tak nějak když cítím, že toho zeleného zrovna moc nejíme. Mně osobně pití skleničky zeleniska po ránu hodně pomohlo se střevními potížemi a se zácpami, na které jsem trpěla. Krásně harmonizuje zažívání a pomáhá střevům správně fungovat. A střeva jsou přece základ i pro naši imunitu.

Očista dočista - čínské vaginální tampóny - tato sekce je pouze pro ženy:) Znáte čínské vaginální tampóny? Takové mini kuličky, používám je na takovou vnitřní očistu i "tam dole" 2x ročně, na jaře a na podzim. Cítím se pak tak nějak kompletně očištěná:)

Suchý Leden (nebo únor nebo třeba duben:)) - Je to takový hit posledních let, ale! Pokud patříte k těm "normálním" lidem, kteří si prostě příležitostně nějakou tu skleničku dají, tak pozor! Alkohol nejen že nás odpojuje od nás samotných (viz. výše), ale obsahuje kvanta cukru! Takže měsíc bez a váha půjde dolů:) Já mám teď suchý duben - přidáte se?!!:) (A ne, nevadí, že už je 5.4., nikdy není pozdě začít).

Březová voda od Weledy -Poslední věc, která mě napadá je březová voda od Weledy, mám ji teď koupenou na jaro (již asi potřetí) a moc se na ni těším. Bříza je taky skvělá na jaro. Mladé březové lístky jsou velmi cennou surovinou pro celkovou očistu organismu. Obsažené flavonoidy detoxikují tělo a chrání buňky, vysoký obsah vitaminu C podporuje přirozené spalování tuků. Bříza se může pyšnit přirozeně skvělým koloběhem vody. Mám z této řady od Weledy vyzkoušen i březový olej na celulitidu a taky pecka! Udělejte si z toho takový rituálek:)

 

Závěrem

Tak jo lásky, možná už všechno z toho znáte a víte. Možná i mnohem víc - budu moc ráda za vaše tipy na oplátku:) Ale možná ne a spousta věcí vás třeba překvapila a máte chuť hned vyzkoušet. Pokud je to tak, mám ohromnou radost a moc děkuji za důvěru! Doufám že budete spokojeni! A nezapomínejte - důvěřujte svému tělu - když vám něco nebude příjemné, nebude vám to chutnat nebo prostě jakkoliv vyhovovat, nehroťte to. Zkuste něco jiného. Jak vidíte, možností je opravdu hodně a kombinovat různé věci dohromady je dovoleno, když vám to bude dávat smysl. Nebojte se zkoušet, experimentovat, objevovat. Svět je přece krásné místo - hlavně teď a tady - na jaře!:) D.

Jaro je tu!

joga Mikulov